Gdy na sklepowych półkach brakowało takich rarytasów jak czekolada, nasze babcie wyczarowywały ją z dostępnych składników ku uciesze całej rodziny. Dziś ten deser nieco ewoluował, ale nadal cieszy podniebienia starszych i młodszych smakoszy.
Zachęcamy do zrobienia przepysznego Bloku Czekoladowego z podanego poniżej przepisu!
Potrzebne składniki:
- ½ szklanki mleka
- ¾ szklanki cukru (oryginał: 1,5 szklanki)
- 4 łyżki kakao
- 250g masła, margaryny lub masła roślinnego (polecam masło)
- 2 szklanki mleka w proszku
- ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego
dodatkowo (według uznania ale nie za dużo): herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy
Sposób przygotowania:
- Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
- Ściągnąć garnek z ognia i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką drewnianą połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
- Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na parę godzin.
- Gotowy blok kroić na nieduże kawałki.
Smacznego