Piątek – Kulinaria

 Gdy na sklepowych półkach brakowało takich rarytasów jak czekolada, nasze babcie wyczarowywały ją z dostępnych składników ku uciesze całej rodziny. Dziś ten deser nieco ewoluował, ale nadal cieszy podniebienia starszych i młodszych smakoszy.

Zachęcamy do zrobienia przepysznego Bloku Czekoladowego z podanego poniżej przepisu!

Potrzebne składniki:

  • ½ szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru (oryginał: 1,5 szklanki)
  • 4 łyżki kakao
  • 250g masła, margaryny lub masła roślinnego (polecam masło)
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego

dodatkowo (według uznania ale nie za dużo):  herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
  2. Ściągnąć garnek z ognia i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką drewnianą połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
  3. Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na parę godzin.
  4. Gotowy blok kroić na nieduże kawałki.

Smacznego